آشنای بیشتر با راههای درمان شپش سر در سال 2024
عوارضاتی که میتوانند سلامت و بهداشت انسان را به خط بیندازند، بنا به دلایل مختلفی به وجود میآیند که گاهی اوقات یکی از این دلایل بیتوجهی و اهمیت ندادن خود فرد به بهداشت بدنیاش است.
یکی از این عارضههای ناخوشایند و خطرناک که میتواند در هر سن و سالی و با هر نوع جنسیتی افراد را به خود درگیر کند، شپش سر است. شپش سر از گذشته تا به الان بسیار رایج بوده و از مهمترین دلایل رایج بودن این عارضه در گذشته، کمبود امکانات و نبود مواد شوینده بود که اکثر افراد از پیر تا جوان را به خود گرفتار میکرد. اما امروزه خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنولوژی و گسترش امکانات در سراسر جهان، این عارضه بسیار کمتر شده و افراد بسیار کمتری به آن دچار میشوند.
این در حالی است که هنوز هم درصد کمی افراد بخصوص در روستاها که با کمبود امکانات مواجه هستند، گهگاهی با این نوع عارضهها دچار شده و نمیدانند چطور آن را درمان و کنترل کنند.
امروز میخواهیم شما را با جزئیات دقیقتر و کاملتری راجع به شپش موی سر آشنا کنیم و ببینیم که درمان قطعی آن چیست و افراد چطور میتوانند از آن استفاده کنند.
تا انتهای این مقاله با ما همراه بمانید که مطالب بسیار مفیدی را در اختیارتان قرار میدهیم.
ضمنا میتوانید برای مطالعه بیشتر، مقاله آموزش حفظ و نگهداری سلامت مو را مطالعه کنید.
شپش سر چیست؟
شپش یک نوع حشره ریز است که میتواند روی پوست و موی انسان زندگی و حتی تولید مثل کند. شپش سر یک نوع بیماری و عارضه خطرناک است که مسری و واگیردار بوده و اگر کنترل و رمان نشود، عواقب ناخوشایندی را به دنبال خواهد داشت.
شپش سر میتواند هر 12 الی 24 ساعت یکبار از خون انسان تغذیه کند و همه پوست سر انسان را زخمی و جراحت دار کند.
شپش موی سر اگرچه خطرناک و واگیردار است اما خوشبختانه با چندین راه درمان میتوان برای همیشه از شر آن خلاص شد و با راهکارهای پیشگیری، بروز آن را غیر ممکن کرد.
شپش سر دارای انواع مختلفی است و با توجه به نوع آنها راه میزان آسانی و سختی درمان آن مشخص خواهد شد که در ادامه به آن میپردازیم.
علائم شپش سر کدامند؟
یکی از مهمترین و رایجترین علائم شپش سر، خارش بیش از حد معمول پوست سر است که این خارش حاصل از حساسیت و آلرژی پوست سر انسان به مواد بزاقی تولید شده از سوی این حشره مزاحم است.
دومین نشانه وجود شپش در موها، مشاهده کردن دانههای ریز سفید روی ساقه موها است که اینها تخم شپش بوده و به راحتی از ساقه موها جدا نمیشوند چون داخل آنها شپشهای ریزی وجود دارد که اگر شما به درمان آن کمک نکنید، تبدیل به حشره میشوند و این بار روند درمان سختتر خواهد بود.
دلایل ابتلا به شپش سر
دلایل ابتلا به شپش سر میتواند به دو دلیل برای افراد اتفاق بیفتد:
مستقیم
_ تماس با فرد آلوده با شپش
_ استفاده مجدد از لوازم آلوده
_ دراز کشیدن روی لحاف، تخت خواب و جای آلوده به شپش
غیر مستقیم
_ منتقل شدن شپش از طریق آویزان کردن لباس به رخت آویز
_ نگهداری مشترک لوازم مانند کلاه، روسری، کت و … با لوازم فردی که آلوده به شپش است
راههای پیشگیری از شپش سر
شپش موی سر سعی دارد با تغذیه از خون انسان، به زنده ماندن خود و زندگی در پوست سر انسان ادامه بدهد که در این صورت باید همه راههای زنده ماندن این حشره مزاحم را مسدود کنید و راههای پیشگیری زیر را از ابتلای دوباره به آن را پیش بگیرید.
- همه وسایلهای فردی را که به شپش سر مبتلا شده بود را به طور بسیار تمیزی پاک کنید و همه را با آب و حرارت بالا بشویید تا اثری از شپش نماند.
- سعی کنید همه جاهای منزل را به طور کامل تمیز و ضدعفونی کنید.
- لوازم شخصی خود را از جمله بالش، برس، کش مو و این موارد را در دسترس کسی قرار ندهید.
- در نزدیکی افرادی که به شپش موی سر مبتلا هستند، قرار نگیرید و در آغوششان نگیرید.
- لوازم خود را از جمله برس، کش مو، روبالشی، شال و روسری را با آب داغ بشویید.
چه افرادی مستعد ابتلا به شپش موی سر هستند؟
افرادی بیشتر در معرض ابتلا به شپش سر هستند، که فعالیت بیشتری در فضاهای عمومی داشته باشند مانند بچهها در مدرسه که تنها کافی است یکی از افراد به آن دچار باشد و سپس به میان جمع برود؛ رفته رفته به همه افراد کلاس و مدرسه متقل میشود و خانوادههای این افراد باید به فکر درمان و راه چاره این عارضه باشند تا افراد بیشتری را به خود درگیر نکنند. برای آموزش رایگان بافت مو کلیک کنید.
انواع شپش کدامند؟
در واقع شپشها دارای سه مرحله زندگی مانند هر موجود زندهای هستند که در هر سه مرحله زندگی خود میتوانند موهای افراد را درگیر کنند.
- نیتها
نیتها تخمهای شپش هستند که ظاهری ریز و گره مانند داشته و در نزدیکی پوست سر به ساقه موها میچسبند که در صورت حرارت بالا، میتوانند تخم بگذارند و شپش شوند.
- نیفها
نیفها همان تخمهای شپش هستند که به تار موها چسبیده و اندازهای چیزی شبیه سوزن ته گرد دارند و بعد از 7 الی 8 روز به شپش تبدیل میشوند.
- شپش بالغ
شپش بالغ همان والد شپشها هستند که سه عدد پا داشته و به اندازه سوزن هستند. این شپشهای بالغ بالی ندارند که پرواز کنند اما میتوانند به سراسر پوست سر بخزند و تولید مثل انجام دهند و با خون انسان تغذیه میکنند.
درمان شپش سر
درمان شپش سر در دو نوبت باید انجام شود یعنی ابتدا باید شپشها را درمان کرد و سپس تخمهای آن را قبل از تبدیل شدن به حشره کامل از بین برد. در نهایت باید روشهای درمان تا چند بار ادامه داشته باشند تا به طور کامل شپش از روی موها پاک و شانسی برای دوباره ایجاد شدن نداشته باشد.
در ادامه شما را با انواع راه درمان شپش موی سر آشنا میکنیم.
درمان بدون تجویز
یکی از رایجترین درمانهای شپش سر، استفاده از پکهای ضد شپش است که در همه داروخانهها موجود بوده و میتوانید طبق دستورالعمل آن استفاده کنید.
این پکها شامل یک شامپوی ضد شپش به همراه شانه، کلاه و یک تونیک ضد شپش هستند که بهتر است قبل استفاده موهایتان را با سرکه سفید بشویید و سپس از این پک استفاده کنید.
استفاده از این پک برای درمان شپش سر، به مدت 9 الی 10 روز پیشنهاد میشود تا موها به طور کامل از شپشها پاک و تمیز شوند.
استفاده از داروهای تجویز
در بعضی از موارد با مراجعه به پزشک متخصص، زمانی که موها به شدت با شپش سر آلوده باشد، پزشک معالج داروهایی همچون مالاتیون، اسپینوساد و ایورمکتین را هم به همراه شامپو و شوینده مخصوص تجویز میکند تا روند درمان سریعتر پیش برود.
درمان خانگی
استفاده از روشهای خانگی برای شپشهای مقاوم مناسب نیست و تنها در صورتی میتوان به دستورالعملهای خانگی اعتماد کرد که شپش سر آنچنان شدید نباشد. در ادامه تعدادی از روشهای خانگی را برایتان مورد بررسی قرار میدهیم.
- میتوانید به مدت 2 الی 3 ساعت موهای خود را با روغن زیتون چرب کرده و با یک شانه دندانه ریز، همه موهای خود را شانه کنید تا شپش و تخم شپشها از موهایتان جدا شوند.
- کوتاه کردن یا تراشیدن موها هم میتواند روند درمان شپش سر را آسانتر کند اما اگر موهایی کوتاه و کم پشت دارید، نیازی به این کار نیست.
- استفاده از سرکه سیب یا سرکه سفید یکی دیگر از راههای درمان شپش است چرا که سرکه دارای خاصیت اسیدی بوده و میتواند شپشها را به طور چشمگیری از بین ببرد.
شپش سر چه عوارضی دارد؟
شپش سر اگر درمان و کنترل نشود، میتواند بعدها به عوارض و بیماریهای ناخوشایندی منجر شود از جمله:
- خارش شدید پوست سر و ایجاد جراحت، زخم، التهاب و پوسته پوسته شدن پوست سر
- ایجاد عفونتهای شدید مانند تیفوس و سایر عفونتهای باکتریایی شدید
- ریزش موها
- تغییر رنگ پوست سر
سخن پایانی
شپش سر یکی از ناخوشایندترین عوارضات ممکنی است که میتواند برای موها اتفاق بیفتد و پاکیزگی فرد را به خطر بیندازد. داشتن پاکیزگی مرتب و دوری از اجتماع میتواند در جلوگیری از بروز این عوارض کمک کننده باشد اما مهمترین نکته داشتن نظافت مرتب در هر صورت است که ابتلا شدن به شپش را تا جای ممکن کاهش میدهد.
عموما بچهها با بازگشایی مدرسه احتمال درگیر شدن با شپش موی سر را در میزان بالایی دارند و خانوادهها باید تا جای ممکن به بهداشت و پاکیزگی فرزندان خود اهمیت دهند تا بعدها افراد دیگر هم به وسیله آنها دچار نشوند.
اگر تجربهای در درمان شپش سر دارید، میتوانید در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
امیدواریم از مطالعه این مقاله نهایت لذت را برده باشید. برای خرید دورههای جامع بافت مو کلیک کنید.
سوالات متداول
آیا شپش سر فایدهای هم دارد؟
بله. شاید برایتان عجیب باشد اما با ابتلا شدن به شپش سر سیستم ایمنی بدنتان در برابر نیش انواع حشرات قوی شده و به درمان بسیاری از بیماریها مانند تب، تیفوس و … کمک میکند.
طول عمر شپش سر چقدر است؟
شپش چون سه مرحله زندگی دارد، برای هر مرحله نیازمند زمان برای رشد خود دارد که همه با هم 4 الی 6 هفته طول میکشد یک شپش بالغ شود.
راههای انتقال شپش سر چیست؟
در نزدیک قرار گرفتن افراد آلوده به شپش، تمیز کردن لوازم آلوده، استفاده از لوازم فرد آلوده به شپش، نگهداری وسایل خود در کنار وسایل آلوده فرد.
دیدگاهتان را بنویسید